Presă din Italia a scris ieri despre fosta șefă DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare, că a declarat în față instanțelor de judecată din Italia faptul că nu își dorește să își execute pedeapsa în România, fiind reținută de o săptămâna în Italia. De asemenea, Alina Bica susține că nu fuge, se află în Italia de aproximativ un an de zile și este consultant legal pentru companii din zona Brescia.
„Nu am făcut lucruri ilegale și am depus un nou recurs în fața Înaltei Curți a României. Sentința se bazează pe o interpretare foarte particulară a legii, asupra căreia a existat un dezacord puternic între judecători. Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă sentința este confirmată, vă voi cere să o execut aici în Italia: în România există un singur penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținute au fost condamnate pe baza investigațiilor efectuate de biroul meu. Sunt o persoană educată, cunosc legea și nu pot merge la închisoare: trebuie să mă confrunt cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare”, le-ar fi spus Alina Bica judecătorilor, scrie Gazzetta del Mezzogiorno.
Publicatiile din Italia o descriu pe fosta sefa DIICOT ca fiind „fostul procuror anti-mafia român care ajunge în închisoarea din Trani”.
Alina Bica era urmărită internațional de la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, când instanța supremă din România i-a respins apelul, iar Alina Bica a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare.
Fosta șefă a DIICOT este urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor a fost prinșă vineri de polițiștii din Italia, urmând a fi adusă în țară. Alina Bica a fost dată în urmărire la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Judecată în mai multe dosare, fosta șefă DIICOT a părăsit România în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie.
Inițial, Bica a mers în Costa Rica, unde a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. Împreună cu Elena Udrea, Alina Bica a fost, de altfel, reținută în Costa Rica, însă ulterior a fost eliberată.
Alina Bica este acuzată de săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului și a fost condamnată la 4 ani de închisoare. Bica se sustrage punerii în aplicare a mandatului de executarea pedepsei închisorii.
Alina Bica a fost eliberată din penitenciarul din Costa Rica în luna decembrie 2018, după ce a formulat contestație față de formarea completurilor de 5 judecători. Instanța supremă a decis – la acea vreme – suspendarea executării pedepsei de 4 ani de închisoare până la soluționarea dosarului (rejudecat).
În cauză, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, după ce i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acțiunilor lui Adriean Videanu. Sechestrul asupra acțiunilor fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro.